En av våre eldste kulturplanter er konsorten bygg, som har blitt dyrket her til lands i flere tusen år. Nordmenn har lenge vært avhengige av bygg fordi denne konsorten, med sin korte vekstsesong, klarte seg best i det norske klimaet. Bygg var ensbetydene med mat, og ble derfor kalt GUDSLÅNET fordi det var som en gave fra Gud. Uten Gudslånet ble det knapt med mat.

Gudslånet har blitt navnet på en studentbedrift som to studenter ved Høgskolen i Bergen har grunnlagt. Med dette navnet vil de vise kundene sine hva bygg har betydd for våre forfedre, og fremme videre bruk av denne tradisjonelle kornsorten.

Det finns tradisjonelle, miljømessige og helsemessige årsaker til å øke og opprettholde et høyt forbruk av bygg. Tradisjonelt sett er bygg grunnlaget for kostholdet til tidligere generasjoner. Det er også bedre for miljøet vårt å bruke mer av de råvarene vi kan dyrke i Norge. Norskprodusert bygg er i mye større grad kortreist mat enn importert rug. I tillegg har bygg flere helsemessige fordeler. Bygg er en viktig kilde for karbohydrater, i form av stivelse og svært lite sukker. Dette kornet har også et lavt fettinnhold, bestående av umettede fettsyrer. Kornet er rikt på B-vitaminer, og inneholder ulike mengder kalium, kalsium og jern. Mesteparten av vitaminene og mineralene finns i skallet på kornet, derfor gir grovt mel flere helsemessige fordeler enn fint mel. Gudslånets flatbrød er bakt på grovt byggmel, og er rikt på vitaminer og mineraler.